Börjar med att sova vid en liten sjö, tänket mig ett skönt morgondopp. Men det blev det inte mycket av, bara någon decimeter djup, jag fick nöja mig med att bli så blöt det gick att bli.

Nu har jag åkt runt till de byar morfars föräldrar bott här i trakterna runt Ockelbo. Här i Mörtebo föddes morfar. Pappa Jan var kolare. Gick till biblioteken både i Ockelbo och Gävle men det fanns så gott som ingen information om dem.

I Gävle hade jag planerat att ägna den regniga dagen åt att titta i kyrkoböckerna. Men datorerna för släktforskning var bortplockade, de skulle byta rum. Tog istället en tur i skogarna mellan Hamrånge, Säbyggeby och Mörtebo, fina trakter. Gissar att Jan varit kolare i de här skogarna. Kolarkojan Kappmuren kanske låg här någonstans. När jag inte får fakta kan jag ju fantisera. Får forska vidare när jag kommer hem.

En riktigt regnig dag har det varit, men mat blev det.

Har dragit mig söderut och vaknar lite närmare Långshyttan där jag föddes. Mest för en torr natt i tältet. Nu har jag fått mitt morgonkaffe och solen skiner igen.

Tar ett renande dopp vid bron i Krylbo. Dalälven har djupet som krävs för ett skönt bad. Åker sen vidare och hälsar på fina släktingar igen.